Vulkanen i Island

Som många kanske inte vet så är jag väldigt insatt i vulkanutbrottet i Island och har läst nästan varenda artikel om det i tidningen.

För 190 år sedan så fick Eyjafjallajökull ett utbrott och det pågick i över ett år. Som några kanske vet så finns det en större vulkan bredvid Eyjafjallajökull som heter Katla. Vid tre fall av fyra har Katla fått ett utbrott efter Eyjafjallajökull inom ett eller två år. Detta leder självklart till störningar i flygtrafiken som kan pågå i flera veckor eller månader beroende på hur askmolnen sprider sig. I nuläget är flygtrafiken i norra Europa mest drabbad av askan. Om Katla får ett utbrott denna gång så kan det leda till hemska konsekvenser, främst för flygtrafiken, men även för oss människor då många importvaror från andra länder inte kommer kunna nå fram till oss i Sverige.

Just nu är Sverige inte alls drabbad av askan och Sveriges luftrum är nu öppet för allmänheten.


Det som kan hända när en vulkan får utbrott är:

På kort sikt:
Resenärer tvingas ta buss/båt/bil i stället för flyg. Många missar sina möten och uteblir från jobbet. Flygbolagen tvingas permittera anställda som får gå hem utan lön. Fortsätter flygstoppet i några veckor går bolagen i konkurs med resultat att aktieägarna förlorar pengar. Företag förlorar pengar på uteblivna leveranser som redan är betalda. Länder som är beroende av turism förlorar stor del av landets inkomst när européerna stannar hemma.

På längre sikt:
Affärsuppgörelser halkar efter eftersom affärsmän/kvinnor får svårare att ta sig till olika platser för att mötas. Vissa varor försvinner helt, till exempel säsongsbetonade snittblommor, exotiska frukter och kryddor och grönsaker från Asien. Dagligvaruhandeln påverkas också, textiler och modekollektioner som görs i Asien uteblir. Vi kan få kallare väder när askan i atmosfären hindrar solen från att tränga fram.

Källa: Svensk Handel & Swedbank & Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

När detta var som värst för ungefär en - två veckor sen så höjde hotellbranchen sina priser för sin egen fördel. Flygbolagen som ersätter sina resenärer för hotellnätterna blev rasande och det goda samarbetet med hotell- och flygbranschen var i fara. Detta har löst sig nu främst i Sverige då luftrummen är öppna i nuläget.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0